Kamis, 27 Oktober 2016

Kakvo e Pencil?

Pencil e kantselarski materiali i boi, koito pŭrvonachalno sa napraveni ot chist grafit (naprimer Staedtler Pensil Terbaik Untuk Anak). Pisaneto se izvŭrshva chrez ostŭrgvane grafit vŭrkhu mediite. Vŭpreki tova, chist grafit ima tendentsiya da se chupyat lesno, tvŭrde mek, kato mrŭsna efekt, kogato mediite se triyat s rŭtsete si, i si iztsapash rŭtsete, kogato se gleda. Tŭĭ kato sled tova sŭzdade smes ot grafit s glina, taka che sŭstavŭt trudno. Osven tova, sŭstavŭt na smesta e obvit s khartiya ili dŭrvesina.

Ilustrasi Tips Mengenali Pensil Yang Berkualitas Baik

Izpolzvaneto na olovo i grafit zapochva v drevna Gŭrtsiya. Kakto se poluchi efekt na sivi ivitsi, vŭpreki che malko po-cheren grafit. Grafit e mnogo ryadko se izpolzva, dokato po-kŭsno prez 1564 e ustanoveno, che sŭdŭrzhat golemi kolichestva chist grafit pod Borrowdale, edna dolina v Ezernata oblast na Severna Angliya. Vŭpreki, che tya izglezhdashe kato vŭglishta, minerali, koito ne mogat da bŭdat izgoreni, i go ostavili lŭskav cheren, i lesno se ot·stranyavat nad povŭrkhnostta na pisane. Po tova vreme terminŭt grafit e vse oshte obŭrkan s kalaĭ, olovo, i grafit, koeto oznachava "kato olovo" se ima predvid estestvoto na pochti sŭshtoto. Sledovatelno moliva termina olovo (moliv olovo) vse oshte se izpolzva dnes. Tŭĭ kato teksturata e mazna, parchentsa, obviti v ovcha kozha ili malki parcheta ot kalaĭ berbentuktongkat prevŭrzani s vŭzhe. Nikoĭ ne znae koĭ pŭrvi e imal ideyata da vklyuchi cherniya kabel v dŭrvena konteĭner, no v 1560-te godini, primitivni molivi sa dostignali na evropeĭskiya kontinent.

Malko sled tova, v rezultata se dobiva i iznasya za da otgovori na nuzhdite na khudozhnitsi; i prez 17 vek, mozhe da se kazhe, olovo e bil izpolzvan navsyakŭde. V sŭshtoto vreme, sŭzdatelite na moliv eksperimentirali s cherno olovo, za da proizvezhdat po-dobŭr instrument za pisane. Pure i lesno izvlicha, olovo ot Borrowdale bŭde mishena na kradtsi i cherni tŭrgovtsi. Za da se preodolee tova, britanskiyat parlament prie zakon prez 1752, spored koeto bi moglo da dovede kradets v zatvora ili zatochen v nakazatelna koloniya.

No prez 1779, khimik Karl W. Shele izsledvani i stigna do zaklyuchenieto, che grafita ima mnogo po-razlichni khimichni svoĭstva s olovo. Grafit e chist vŭglerod molekulno sŭdŭrzhanieto na ofertata. Nakraya prez 1789 g., geolozi Germaniya, Avraam G. Verner dadokha grafita ime, koeto proizliza ot grŭtskata duma graphein, koeto oznachava, pisane. Po tozi nachin, sŭdŭrzhanieto na moliv vmesto kalaĭ.

V prodŭlzhenie na mnogo godini angliĭski grafit v ŭgŭla na moliv za vzemane na industriyata, zashtoto tova e dostatŭchno chist, za da se izpolzva bez po-natatŭshna obrabotka. Tŭĭ kato Evropeĭskata grafita e po-nisko, proizvoditeli moliv tam eksperimentira s nachini za podobryavane na moliv olovo. Frenski inzhener Nikola-Zhak Konte smesen prakh grafit s glina, obrazuvashti smesta na prŭchitsi, i go izgori v kaminata. Chrez promyana na sŭotnoshenieto na grafit s glina, toĭ e v sŭstoyanie da napravi izvodi, koito proizvezhdat razlichni nyuansi na cherno-protses, izpolzvan do sega.

Prez 19-ti vek, proizvodstvoto na molivi v golyam biznes. Grafit e namerena v nyakolko mesta, vklyuchitelno i Sibir, Germaniya, i sega se naricha Chekhiya. V Germaniya, a sled tova v Sŭedinenite shtati, reditsa fabriki otvori. Mekhanizatsiya i masovo proizvodstvo na tsenite nadolu, i v nachaloto na 20-ti vek, dori i detsata v uchilishte s pomoshtta na moliv.

Pŭrvonachalno grafit ot ambalazhna khartiya razkŭsan kostyum na polzvatelya. No po-kŭsno nameri po-praktichen i efektiven nachin za pokrivane na tsyalata grafit prŭt s dve dŭrveni letvi ditoreh da predostavyat myasto za grafit prŭt i sled tova, vzeti zaedno.
Back To Top